Recunoscuta pentru complexitatea procesului de maturare si multitudinea de gusturi si arome pe care le poate capata, vinul Feteasca Regala este un sortiment cameleonic, ale carui caracteristici se modifica odata cu fiecare stadiu de fermentare. Avand in vedere disponibilitatea de a stoca zahar, acesta poate produce atat gusturi demidulci cat si unele seci, precum si vinuri de masa sau varietati mai rafinate, ce servesc drept materie prima pentru cele spumoase. Data fiind productia anuala generoasa si disponibilitatea soiului de a creste in conditii vitrege, recolta poate fi prelucrata in varii feluri in asa fel incat potentialul strugurilor sa fie exploatat la maxim. La fel ca si Chardonnay-ul, acesta face parte din categoria vinurilor cu o aroma ce se dezvolta de-a lungul timpului, in functie de conditiile in care este depozitat, fiind potrivit pentru a fi pastrat timp de mai multi ani.

Caracteristici ale vinului

Considerat a fi rezultatul hibridarii naturale dintre Grasa de Cotnari si Feteasca Alba, sortimentul imprumuta cate putin din caracteristicile ambilor predecesori, avand o cantitate insemnata de tanini, trasatura considerata a fi definitorie, dat fiind faptul ca nu multe vinuri albe dispun de acest lucru. Culoarea preparatelor tinere are o usoara tenta verzuie, nuanta care se estompeaza devenind un galben pai pe masura ce procedeul de maturare avanseaza. Concentratia de alcool stationeaza in jurul valorii de 12-13%, cu usoare variatii in functie de caracteristicile anotimpului in care strugurii au fost culesi, o toamna mai tarzie dand nastere unor soiuri mai bogate in zaharuri. Din punct de vedere al gustului si al mirosului, acesta variaza de la arome florale (trandafiri, flori de camp) si avanseaza pana la note fructate (migdale, caise uscate). Ca si modalitate de pastrare, soiurile invechite in butoi devin intotdeauna mai parfumate si mai imbogatite din punct de vedere gustativ decat cele maturate in recipiente de inox.

Cum servim acest tip de vin

Tinand cont de regulile de servire ale varietatilor albe, cu cat sortimentul este mai dulce, cu atat acesta va trebui mentinut la rece mai mult. Astfel, pornim de la temperaturi de 8-10 grade pentru un soi cu mult zahar si putem ajunge pana la 14 grade, in functie de preferintele fiecaruia. De asemenea, daca decideti sa serviti un vin spumant, si acesta va trebui adus la o temperatura de aproximativ 5 grade, pentru a potenta cel mai bine aroma si buchetul sau. In continuare, daca ati ales un vin Feteasca Regala pentru masa dumnevoastra, il puteti combina cu preparate din carne de pui, curcan sau peste precum si alaturi de branzeturi sau la inceputul mesei, ca aperitiv. De asemenea, in functie de vechimea sortimentului, il puteti asocia cu alimente mai mult sau mai putin asezonate, cele invechite in butoi fiind recomandate pentru felurile de mancare cu un gust mai robust.

By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *