Pe 29 August 2012, Miercurea care vine, va fi Taierea capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, insemnata in calendarul ortodox cu rosu si Post Negru. Traditia romaneasca il numeste, insa, Sfantul Prooroc Ioan Santion de Vara Botezatorul.
Pe langa faptul ca postul negru presupune 24 de ore de abstinenta alimentara (mancare si apa) si abstinenta sexuala, in aceasta zi nu se spala, nu se coase si, foarte important in traditia romaneasca, NU SE TAIE NIMIC. Nu se taie cu cutitul, nu se taie cu foarfeca, cu nimic. Pana si painea, in ziua de Taierea capului Ioan Botezatorul se rupe.
Acest fenomen vorbeste despre un cult religios venit din posteritatea indepartata. Cum ne dam seama de asta? In folclorul romanesc, Ioan Botezatorul este numit si Ion Sfant Ion. Se vede desigur dubleta numelui Ion. Aceasta este caracteristica Zeului Ianus, cel cu doua chipuri (sau bifrons). Stiut si drept fiul lui Novac, Regele Lumii, Saturn, poarta numele si de Ianos, Iancu si desigur Ion. Ajunge mult mai tarziu sa fie Jean la francezi si John la englezi. Exista o asimilare a sa lui Craciun (care este Novac), spunandu-se in popor ca Anul Nou si Craciun sunt frati. Desigur se vorbeste despre un element transcedental. Vechiul se transforma in nou. Soborul Sfantului Ion se celebreaza pe data de 7 Ianuarie. Sobor inseamna ADUNARE. Astfel, avem un Ion Santion de Iarna si unul de Vara. Doua chipuri: unul se uita spre trecut, unul spre viitor. Taierea capului echivaleaza sfarsitului verii (in diviziunea populara a anului IARNA si VARA).
Cat despre post, este o treaba foarte interesanta pentru ca si el are doua fatete.
Este postul care arata respectul fata de Sfinti (cum ar fi cel prin care nu se lucreaza) si cel prin care se imbuneaza Sfantul (e vorba de cel prin care nu se mananca si care face trimitere catre elementele nefixate din inlauntrul fiecaruia).
Va mai vand un pont: ziua Sfanta a romanilor a fost dintotdeauna Joi si nu Duminica. Duminica este singura zi a saptamanii cu nume latin dat de biserica: DIES DOMINUS DOMENICA (ZIUA DOMNULUI) si introdusa ca prima zi a saptamanii de catre Constantin cel Mare in anul 321 e.n. Pana atunci si chiar si dupa, in ziua lui Jupiter (Ianus) nu se lucra. Asadar imi amendez articolul din 13 iunie 2011. Constantin are cateva lucruri de explicat legat de biserica. El a convocat si Sinodol bisericesc patru ani mai tarziu in vederea stabilirii datei Sfintelor Pasti. Totusi, biserica nu a putut anula ziua lui Jupiter asa ca i-a suprapus datele ei. Am amintit de ziua Pastilor pentru ca una din cele mai importante date calendaristice la romani este JOIA MARE sau JOIMARI ( in Joia Mare se praznuieste spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, Cina cea de Taina, rugaciunea din gradina Ghetsemani si vinderea Domnului de catre Iuda).
In incheiere mai spunem ca Ion contine sintagma sacra IO si inseamna DUMNEZEU. Este cel mai popular nume de pe planeta Pamant. Pace voua!